Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Túrós, hagymás pogácsa

2013.06.07

Túrós, újhagymás  pogácsa

Összetevők:

 500 g liszt

1/2 cs friss élesztő

6-7 szál újhagyma aprítva

100 g vaj én házit használtam (fény utcai piacról)

150 g túró

1 dl tejföl

150 g házi kacsazsír vajjal is jól működik, akkor 250 g vaj kell bele összesen

1, 5 dl tej

reszelt sajt cheddart használtam

3-4 kk. só

2 db tojás sárgája kenéshez

+ 1 tojás a kenéshez

 

Elkészítése:

A tejet langyosítottam és belemorzsoltam az élesztőt, majd kb. 15 percig hagyom hogy felfusson. A lisztet, a vajjal és a hűtő hideg kacsazsírral elmorzsoltam. Hozzáadtam a tojások sárgáját, a felfuttatott élesztőt, a sót, a felaprított újhagymát, a tejföllel elkevert túrót. A drága konyhagépem segítségével nagyon lágy tésztát dagasztottam belőle. Majd kelesztő tálban meleg helyen a duplájára kelesztettem. 

Mikor szépen megkelt kinyújtottam a tésztát lisztezett deszkán és félbehajtottam, majd még egyszer félbe, és így letakart konyharuha alatt 30 percig hagytam pihenni. Ezután újra végig csináltam a félbehajtós műveletet és megint 30 percig pihentettem letakarva. 

Végül kinyújtottam szabályos kockákra vágtam, megkentem tojással a tetejüket, megszórtam reszelt cheddar sajttal és sütőpapírral bélelt tepsiben 20 percig tovább pihentettem (kb. amíg bemelegedett a sütő), majd 180 fokon 20 perc alatt arany barnára sütöttem.

 

                                                          Jó étvágyat!