Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pogácsa tejfölös

2008.01.16

Hozzávalók:

1/2 kg lisztet 1/4 kg margarinnal elmorzsolunk, közben 2 kávéskanál sót keverünk bele. 2,5 dkg élesztőt 1 dl tejbe felfuttatunk. A tejbe kevés cukrot teszünk, azért, hogy segítse az élesztő kelését. A lisztes margarin közepébe teszünk 1 tojást, az élesztőt és 2 kis pohár tejfölt. Vigyázzunk, a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel! Jól összedolgozzuk a tésztát, majd kinyújtjuk és összehajtjuk (3 rétegbe). Hideg helyen pihentetjük 20 percet, majd ismét hajtogatjuk, pihentetjük. Összesen háromszor hajtogatjuk.

Végül kinyújtjuk, megkenjük tojással, sajtot reszelünk rá (a füstölt nagyon finom) és kiszaggatjuk, vagy rudakat vágunk belőle. Sütés előtt a tepsibe pihentessük. A pogácsákat kb 20-25 percig süssük, ha sokáig sütjük, akkor kiszárad!