Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Görög saláta

2008.02.03
Hozzávalók:


50 dkg paradicsom
1 kígyóuborka
2 közepes fej vörös- vagy lilahagyma
25 dkg juhsajt vagy fetasajt
10 dkg kimagozott olajbogyó
8 kis evőkanál olaj
kb. fél citrom leve (de megteszi üveges citromlé is, úgy 1 evőkanálnyi)
só, bors, majoránna

 

Tennivalók:


Mosd meg alaposan a zöldségeket! A paradicsom szárát metszd ki, majd vágd kis (kb. 2 cm-es) darabokra! A kígyóuborkát hámozd meg, de ha szereted a héját, akkor rajta is hagyhatod, persze csak, ha nagyon precízen megmostad. Szeleteld fel az uborkát, s ha úgy jobban tetszik, még a szeleteket is vágd félbe vagy négy részre! Attól függ, hogyan szeretsz enni, van, aki a kisebb falatokat részesíti előnyben. A hagymát tisztítsd meg, és vágd fel kockákra, ezt követően pedig a sajtot kockázd fel egy centis darabkákra! Az előkészített zöldségeket öntsd egy tálba (ha olvastad az első részt, akkor tudhatod már, hogy semmiképp ne fémtálat használj)! Szórd a tetejére a jól lecsöpögtetett olajbogyót is, amit ha akarsz, egyenként félbevághatsz.

 

Locsold meg az adott mennyiségű olajjal, majd a citrom levével, sózd meg egy kicsit (először inkább kevésbé, és ha nem érzed elég sósnak, akkor sózd utána, mert ha elsózod, akkor már nem lehet rajta segíteni), szórj rá ugyanígy egy pici őrölt borsot és majoránnát! Egy nagy kanállal forgasd össze az egészet óvatosan, hogy ne nagyon törjenek össze a zöldségek! Ne ijedj meg, de a sajt állagából adódóan szét fog picit esni, persze nem mindegyik darab. Ha elkészültél, pihentesd az egészet legalább fél órát, hogy összeérjenek az ízek.
Azután már jóízűen elfogyaszthatod, ráadásul, ha eszel hozzá egy szelet pirítós kenyeret, még finomabb lesz. Megbolondíthatod még egy szelet sonkával is, ha hiányolnád a húst mellőle.
Jó étvágyat!