Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyitóoldal

Cikkek

Sajtos, tejfölös pogácsa

2012.10.21

Hozzávalók:

 

½ kg liszt

25 dkg ráma

1 teáskanál só

1 tojás

1 nagy pohár tejföl (450g)

5dkg élesztő

1 dl tej,

1 kockacukor (kiskanál cukor)

 

Elkészítés:

 

1 dl cukros tejbe felfuttatom az élesztőt. A lisztet összemorzsolom a margarinnal, belekeverem a sót. A közepébe teszek 1 db tojást, beleöntöm a felfuttatott élesztőt és a nagy pohár tejfölt. Jól összedolgozom. Ragadni fog, minimális lisztel meg lehet szórni, de jelentőssel nem, mert kemény lesz a pogácsa. Én úgy szoktam, hogy dagasztás után ragadósan kiöntöm a lisztezett nyújtódeszkára, megszórom liszttel, téglalapot formálok belőle és három részbe hajtom. Egy tálcára, deszkára tornázzuk, majd betesszük a hűtőbe. 20 perc múlva ismét hajtogatjuk, a hideg hatására már kezelhetővé válik. 20 perc pihentetés után ismétlem a műveletet. 20 perc múlva/másnap reggel végül ujjnyi vastagra nyújtom, tojással megkenem, sajtot reszelek rá. Pikáns lesz, ha füstölt sajtot használok. Kiszaggatom pogácsa szaggatóval, a szélekből én rudad szoktam csinálni. Mielőtt a sütőbe tesszük pihenjen egy kicsit, mert ekkor nem fog eldőlni sütés közben. Nem szabad agyon sütni, kb 15 perc. Amikor a teteje színesedik a sajttól, akkor már jó szokott lenni. Ha túl van sütve száraz lesz.

 

                                                                                         Jó étvágyat!