Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Húslevesek változatosan

2013.05.14

Húsleves

 

Hozzávalók:

 

Sárgarépa (kb. 5 szál),

Fehérrépa (kb. 3-4 szál),

Zeller (1 db kisebb gumó, vagy 2-3 szelet egy nagyból),

Karalábé (1 db kisebb, vagy 2-3 szelet egy nagyból),

Zöldpaprika (1db),

Hagyma (1 fej),

Zeller zöld (ha van, egy szál),

Petrezselyemzöld (ha van, 1 csomó),

Só,

Törött bors,

Hús (kb. 1 kg, pulyka szárny, alsócomb, nyak, csirke darabjai, kacsa, liba darabjai, pl. farhát, szárny, marhahús, sertés comb, zsíros részeket nem teszünk bele),

(Csontot is szoktak tenni a levesbe, ha van, fel is lehet használni, de hússal sokkal finomabb és mártással, tormával nagyon finom a főtt husi.)

Tészta (tojásos, metélt, csiga, kiskocka, stb.).

 

Klasszikus húsleves:

 

Előbb a húst teszem fel főni kb. 3 liter vízbe és beleteszem a sót, közben megtisztítom a zöldségeket és egyben hagyom őket. Amikor habja lesz a levesnek, lemerem a felszínről. Az összes zöldséget beleteszem, a zeller levelet és a petrezselyem levelet összekötöm, úgy teszem bele.

A borsot csak most teszem bele, mert ha előbb, akkor le fogom merni a habbal.

Lassú tűzön főzöm, minimum 2 órát. Úgy is lassíthatom a főzést, hogy nagyobb lábasba teszem fel főzni. Végül az egészet leszűröm, külön szedem a zöldségeket és a húst. A lé kis részében megfőzöm a tésztát (4 maréknyi tészta). A vékony cérna metéltet kis ideig kell csak főzni, (5 perc) aztán elzárni a tüzet és egy kevés ideig állni hagyni.

 

A hűtőben úgy áll el jobban (több napig), ha külön van berakva, tészta, lé, zöldség, hús.

 

Tavaszi húsleves:

 

A fent leírtak azzal a különbséggel, hogy a friss, idei zöldségeket felaprítom apró kockákra (azaz ami nem fás) és úgy teszem bele a levesbe. Ha nem mártással akarjuk a húst tálalni, akkor a már megfőtt husit apró darabokra vágom és úgy teszem vissza a levesbe. A petrezselyem zöldet apróra vágva tesszük a levesbe, de csak akkor, amikor a tésztát teszem bele a legvégén. (Ez nem olyan macerás, mint a klasszikus.) A tésztával vigyázz, mert 2-3-szorosára is megnő. Általában 1 marék/fő/étkezés lehet számolni.

 

Tavaszi zöldborsó leves:

 

A fenti recept, csak a vége felé teszem bele a mirelit zöldborsót, (kb. 10 perc alatt megfő) utána egy kicsivel a tésztát és a petrezselyem zöldet.

 

 

 

Tavaszi karfiol leves:

 

A borsó helyett karfiolt teszek bele, de akkor amikor a többi zöldséget.

 

Tavaszi ragu leves:

 

A fent elkészített tavaszi levesek, amikbe a végén egy nagyon vékonyka kis rántást teszünk, (kb. 2 kanál zsír, 1-2 kanál liszt) és a végén tejszint öntünk bele. (Ebben az esetben a húst a levesbe hagyjuk. Legfinomabb sertéscombbal, amikor a husit már az elején felkockázzuk.)

 

Tavaszi ragu leves tárkonyos:

 

A fent nevezett leves, csak a petrezselyem helyett tárkonyt teszünk bele.

 

Csorba leves:

 

A tavaszi húsleves szerint, a különbség annyi, hogy a hagymát megdinszteljük kevés zsíron, utána beletesszük a húst, ami sertéscomb feldarabolva, ezután tesszük bele a zöldségeket, a karalábé kivételével, mert az ebbe nem kell, meg a petrezselyemzöld sem. Amikor megfőtt pár szem krumplit (4-5 szem közepes) beleteszek és a kaprot. Tálaláskor tejszint és citromlevet készítek oda, hogy mindenki saját szájíze szerint ízesítse.

 

                                                                                           Jó étvágyat!