Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szárazbab főzelék

2013.05.14

Szárazbab főzelék

 

Hozzávalók:

 

1 csomag szárazbab,

Zsír,

Hagyma,

Só,

Pirospaprika,

Liszt,

Tejföl,

Szódabikarbóna, de nem fontos

Lehet, de nem fontos füstölt hús vagy füstölt leveskocka.

 

A babot beáztatjuk, kb 1 éjszakára, de pár óra is jó.

Zsíron megpirítjuk a hagymát, beletesszük a pirospaprikát tűzről levéve, majd beletesszük a babot és a füstölt húst, majd főzzük, kb 1 órát, de addig, amíg a bab puha nem lesz. Szoktunk beletenni egy késhegynyi szódabikarbónát, ettől a bab biztos megpuhul és gázokat szabadít fel, ami a későbbi haspuffadást megakadályozza. Mindig annyi víz legyen, hogy a babot elfedje. Sok vizet vesz fel a bab, először lehet kétszer annyi vizet is beletenni a lábasba.

Amikor kész, rántást készítünk. Kb 3 evőkanálnyi zsír és ugyanennyi lisztből. Hirtelen víz alá tesszük, majd berántjuk vele a főzeléket. Forrás után elzárjuk a gázt és 3-4 evőkanál tejfölt keverünk el benne, még forrón.

 

Köretnek mindenféle hús jó hozzá, de lehet tojás, bundáskenyér is.

 

                                                                                                              Jó étvágyat!