Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Töltött paprika

2013.05.14

Töltött paprika

 

Hozzávalók:

 

½ kg darált sertéshús,

½ bögre rizs,

Só 1 csapott evőkanál,

Bors egy csipetnyi,

1 Fej vöröshagyma (közepes)

Cukor 2 evőkanál,

Liszt 2-3 evőkanál a rántáshoz,

Libazsír 2 evőkanál a hagymához,

Libazsír 2-3 evőkanál a rántáshoz,

Kb. 8-10 szem sárga paprika közepes méret,

1 kis üveges paradicsom szósz (finom a kecskeméti).

 

Elkészítési idő: 1,5 óra (ha nem kell bevásárolni még hozzá)

 

A darált húsba beleteszem a sót, borsot, a megmosott rizst. Kb. 2 evőkanálnyi zsírba megfonnyasztom a vöröshagymát. Ezt is beleöntöm a húsba. Kézzel jól összekeverem.

 

Közben felteszek kb. 2 liter vizet főni, egy csipet sóval.

 

A paprikák tetejét körbe vágom és kiszedem a belsőt, amennyire tudom, de maradhat benne

kevés mag, meg ér is, el fog főni.

 

A töltelékeket beletöltöm a paprikákba. Beleteszem a forró vízbe őket. Ha marad ki hús, akkor gombócot lehet csinálni belőle és beletenni azt is a vízbe. (Túl sokat így ne, mert nincs

benne tojás, ami összefogná, szétesne az egész. Ha fele paprikásat, másik fele gombócosat szeretnél, akkor amiből gombócosat csinálsz, tegyél bele egy tojást. Azért jó paprikába tölteni

mindet, mert nagyon jó ízt ad az egésznek, inkább csomagold ki, ha nem szereted. Szóval azért nem teszünk a húsba tojást, amit betöltünk, mert keményíti a gombócot. Így finom, puha marad, mint a töltött káposzta.)

 

Ezután beletenni a paradicsom pürét. A kis üveg fele, háromnegyede belemehet. A többit tedd a hűtőbe, jó lesz olaszos ételekbe, levesbe.

 

Kb. 1 óra alatt megfő.

 

A maradék zsírba beletenni a lisztet, kicsit kevergetni, amíg világos addig levenni és rögtön hideg vizet tenni bele, gyorsan, hirtelen. Ha csomós, van szűrő. Beletesszük a szószba és egyet rottyantunk rajta.

 

Tálaláskor lehet főtt krumplival tálalni, vagy friss kenyérrel.

 

 

                                                                                                                Jó étvágyat!