Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Meggyszósz

2013.05.14

Meggyszósz

 

Hozzávalók:

 

2 üveg magozott megy,

1 csomag puncs pudingpor,

3-4 evőkanál cukor,

½ l tej,

1 bögre gríz,

2 pohár víz,

Só,

Levesben főtt husika, de jó a párolt husi is, pl csirkemell, az hamar kész.

 

 

A meggyet felteszem főni saját levében, közben elkeverem a pudingot a tejjel, cukorral.

A felfőtt levet lassan keverem a pudingos tejbe, majd az egészet visszaöntöm a gyümölcsre.

Egy rottyanás és kész.

 

Egy bögre búzadarát megpirítok.

 

Fontos, milyen edényben készül, mert vacak vékonyaljúban pillanatok alatt megég. Én leginkább a vastagtalpú serpenyőmet szeretem erre a célra befogni. Ugyancsak lényeges, hogy az edényünknek legyen fedője, amit a kezünk ügyébe készítünk.
Tehát 3-4 evőkanál olajat hevíteni kezdünk, és amikor elég meleg, beleöntünk egy pohárnyi darát. A poharat teleöntjük hideg vízzel, és a tűzhely mellé tesszük. Folyamatosan keverjük a darát, közben adunk hozzá fél  kávéskanál sót. Ez fontos, ha nincs benne só, ízetlen lesz. Tehát keverjük,  keverjük - nem hagyjuk ott! -, és egyszer csak észrevesszük, hogy az alja pirul. Fokozott figyelemmel keverjük, és pár perc múlva, amikor úgy látjuk, egyenletesen átpirult, de nem ég, ráborítjuk a pohár vizet, majd gyorsan még egyet, átkeverjük, lefedjük, elzárjuk a lángot. Öt perc alatt beszívja a vizet, akkor újra alaposan átforgatjuk, és lehet tálalni. (Ha mégis elégne, akkor borítsd ki. Próbáld újra! Ha még világos zsenge színű, akkor ne kockáztass, öntsed rá a vizet. Itt a lényeg a hevítés, mert amikor ráöntöd a vizet, gyorsan magába szívja a forró dara.)

 

              

                                                                                         Jó étvágyat